کنترل خشم
کنترل خشم و عصبانیت از مهارتهای بسیار با ارزش و مهم برای هر انسان هستند. همه ی ما احساسات مثبت و منفی مانند خوشحالی، ناراحتی ،خشم و عصبانیت،تنفر و … را تجربه کرده ایم. خشم یکی از احساسات طبیعی است که برای همه ی انسان ها در موقعیت های مختلف بوجود می آید. این احساس طبیعی زمانی که به شما کمک کند از پس مسائل یا مشکلات برآیید، چه در محل کار و چه در خانه، می تواند یک احساس مثبت باشد.اما اگر خشم وعصبانیت منجر به پرخاشگری، طغیان یا حتی درگیری فیزیکی شود، می تواند مشکل ساز باشد.
گاهی در روابط شخصی، کاری و روزمره، شرایط آنقدر سخت میشود که ما را تا مرز انفجار میرساند. آدمهای دور و برمان ممکن است چیزهایی بگویند یا رفتارهایی از خودشان نشان بدهند که ما را حسابی آشفته کند. کار به جایی میرسد که ضربان قلبمان بالا میرود، صورتمان شروع میکند به سرخ و داغ شدن و دیگر متوجه میشویم که به مرحلهی سختی رسیدهایم، مرحلهای که ممکن است تسلط به خودمان را از دست بدهیم.
لحظهی سختی است؛ دوست داریم اوضاع را به چند لحظه قبل برگردانیم، اما آنقدر عصبانی شدهایم که هیچ حرفی آراممان نمیکند و میخواهیم طرف مقابلمان را حسابی گوشمالی بدهیم. معمولا هم بعد از این گوشمالی دادنها عذاب وجدان و پشیمانی به سراغمان میآید و حالمان را از چیزی که بود بدتر میکند.اما اگر نتوانیم عصبانیت خود را کنترل کنیم و بیش از اندازه خشمگین شویم با مشکلات زیادی روبرو خواهیم شد. افزایش فشار خون و سایر مشکلات جسمی مرتبط با عصبانیت، قدرت فکر کردن و تصمیم گیری درست را دچار مشکل می کند. عصبانیت و خشم بیش از اندازه به سلامت جسمی و روانی ما آسیب می رساند.
اما چگونه خشم خود را کنترل کنیم؟ چه راههایی برای مدیریت عصبانیت وجود دارد و چه طور میتوانیم این بمب در حال انفجار را هر چه سریعتر خاموش کنیم؟
تمرین کنترل خشم و عصبانیت به ما کمک می کند به آسانی خشم خود را مدیریت کنیم. بهترین روش برای کنترل خشم همان بکار بردن تکنیک ها می باشد، ولی بعضی اوقات روان پزشکان داروهایی را برای کنترل خشم به افراد تجویز می کنند. از کودکی باید آموزش داده شود که چطور می توانیم خشم خود را کنترل کنیم تا به سلامت خود و اجتماع آسیب نزنیم.
روش های کنترل خشم و عصبانیت چیست؟
راه های کنترل خشم از دیدگاه روانشناسی متفاوت است. در این مقاله چند روش کنترل خشم را برای شما آورده ایم که هم برای کنترل خشم در زنان و هم برای کنترل خشم در مردان می توان به کار برد. این کار باعث می شود که شما بتوانید مدیریت خشم را در خودتان تقویت کنید.
به صورت معکوس بشمارید
برای کنترل عصبانیت خود از ده به صورت معکوس بشمارید. اگر خیلی عصبانی هستید، از 100 شروع کنید. هنگامیکه شما در حال شمارش معکوس هستید، ضربان قلب شما کاهش می یابد و باعث می شود عصبانیت شما کاهش پیدا کند.
نفس عمیق بکشید
نفس عمیق، سرعت و شدت عصبانیت را کاهش می دهد. این روند را با نفس های آهسته و عمیق از بینی و بازدم از دهان برای چند لحظه انجام دهید.
قدم بزنید
قدم زدن به آرام کردن اعصاب شما و کاهش خشم کمک می کند. پیاده روی، دوچرخه سواری و … فعالیت هایی است که باعث می شوند ذهن شما آرام شود.
از جایی که هستید خارج شوید
یکی از راهکارهای کنترل خشم و عصبانیت این است که از جایی که هستید خارج شوید. مثلا اگر در خانه یا محل کارتان هستید و شرایط خاصی شما را عصبانی کرده است، برای مدتی آنجا را ترک کنید. بروید توی بالکن بنشینید و با خودتان تنها باشید، بروید در اتاق و در را ببندید، از خانه بزنید بیرون و شروع کنید به قدم زدن. حتی اگر هیچکدام از این کارها هم نتوانستید انجام بدهید، میتوانید فقط حالتی که دارید عوض کنید؛ مثلا اگر ایستادهاید بنشینید یا اگر نشستهاید بلند شوید و بایستید. مهم این است تلاش کنید خودتان را از وضعیتی که بدن و ذهنتان را دچار فشردگی کرده خارج کنید.
آب بنوشید
از کارهای دیکری که میتواند شما را در کنترل عصبانیت کمک کند آب نوشیدن است. هم باعث میشود از جایی که هستید خارج شوید و هم به گردش خون و آرام شدن ضربان قلبتان کمک میکند. فقط به یک لیوان بسنده نکنید، اگر لازم است چند لیوان بنوشید تا حسابی آتش درونیتان بخوابد و خاموش شود. بعد با خیال راحت فکر کنید که بهتر است چه تصمیمی بگیرید.
دوش بگیرید
دوش گرفتن یکی دیگر از راه های کنترل خشم است. با دوش گرفتن هم میتوانید برای لحظاتی تنهایی و دوری را تجربه کنید و هم به ذهن و جسمتان کمک میکنید که از حالت فشار خارج شده و کمکم آرام بشوند. اگر بتوانید حرارت آب را کم کرده و دوش آب خنک بگیرید که قطعا حس و حالی که تجربه میکنید دلچسبتر و آرامبخشتر خواهد بود.
سعی کنید کمتر حرف بزنید و بیشتر گوش دهید
هنگامیکه در مشاجره عصبانی هستید، به سرعت نتیجه گیری می کنید و کلمات نامناسب و خشمگینی را بیان می کنید. این کار بیشتر از آنکه مفید باشد، به ضرر شما خواهد بود. سکوت کردن و گوش دادن به صحبت های طرف مقابل می تواند به کاهش خشم شما کمک کند و به شما زمان می دهد تا افکار خود را جمع آوری کنید.
یک قلم و کاغذ پیدا کنید
یکی از راه های کنترل خشم استفاده از قلم و کاغذ است. اول از وضعیت و فردی که شما را عصبانی کرده است فاصله بگیرید. یک جای خلوت پیدا کنید و در یک دفتر یا کاغذ یا حتی در دفترچه یادداشت تلفن همراهتان دربارهی تمام حس و حالهایی که دارید تجربه میکنید، اتفاقی که افتاده، حرفها و رفتارهای طرف مقابلتان بنویسید. بعد شروع کنید به نوشتن حرفها و حتی ناسزاهایی که دلتان میخواهد نثار او کنید، همهشان را بنویسید، حتی آنهایی که واقعا زشت و بیادبانه هستند. تا میتوانید خشمتان را روی کاغذ خالی کنید، خودکار یا مداد را آن قدر محکم فشار بدهید که پاره شود و وقتی خیالتان راحت شد که همه چیز را گفتهاید و آن فرد را روی کاغذتان حسابی شستهاید و گذاشتهاید کنار، شروع کنید به پاره پوره و ریز ریز کردن کاغذ. بعد هم روانهی سطل زبالهاش کنید.
این کار هم به تخلیهی خشم و آرام شدنتان کمک میکند و هم این فرصت را به شما میدهد که جلوی رفتارهای جبرانناپذیر را بگیرید.
خودتان را جای طرف مقابل بگذارید
گاهی بهتر است که خودمان را جای فردی بگذاریم که ما را عصبانی کرده است. شرایط را از زاویهی نگاه او ببینیم و فکر کنیم که اگر ما جای او بودیم چه کار میکردیم. با این روش میتوانیم بفهمیم که آیا خشم ما به جا بوده است یا نه و در نهایت جلوی قضاوتهای اشتباه و آسیبهای بیشتر را بگیریم.
با یک دوست صحبت کنید
صحبت کردن با یک دوست مورد اعتماد و حامی که احتمالاً می تواند دیدگاه جدیدی ارائه دهد، برای کاهش عصبانیت و کنترل خشم بسیار مفید است. این راه کنترل خشم به شما کمک می کند که آرامش خود را بدست آورید و با صحبت کردن، احساس سبکی داشته باشید.
نتیجه گیری
خشم یکی از احساسات فرد است و این طبیعی است و در همه افراد وجود دارد. بعضی اوقات خشم مثبت است و بیشتر مواقع باعث درد سر برای فرد می باشد خصوصا زمانی که فرد نمیتواند خشم خود را کنترل کند در این زمان است که برای فرد مشکلاتی پیش می آید که در این مواقع باید تمرین کنیم که با چه روش های می توانیم خشم خود را کنترل کنیم. نفس عمیق بکشیم، شرایط و موقعیتی که سبب شده که ما عصبانی شویم را به خوبی ارزیابی کنیم و محرکی که باعث خشم ما شده را شناسایی و از آن دوری کنیم، وقتی عصبی هستید به محیطی آرام بروید و تصویرسازی کنید در ذهن خود چیزی که باعث ناراحتی شده است را از ذهن تان پاک کنید.
وقتی عصبی هستید تغییراتی را که در شما ایجاد شده است را شناسایی کنید. احساسات خود را ابراز کنید، در صورتی که نتوانستید خشم خود را کنترل کنید، با یک مشاور یا روانشناس صحبت کنید. یک متخصص سلامت روان می تواند به شما کمک کند تا راه های کنترل خشم را به درستی یاد بگیرید و در شرایط بحرانی مدیریت خشم موثری داشته باشید.